Château des Bormettes – rosé en zoveel meer…

Dit domein, gelegen in het mooie historische wijngebied ‘La Londe Les Maures’, bevindt zich in het uiterste zuiden van Frankrijk. Je ontdekt er 70ha aan wijngaarden te midden van 140ha beschermd natuurgebied van bossen en water met zicht op de Middellandse Zee. Château des Bormettes is sedert 1929 een familiaal domein en nu in handen van Fabrice Faré en z’n echtgenote.

Het volledige assortiment is te proeven in de winkel tot 5 juni.

Rosé – Côte & Mer  €8.70 : hoofdzakelijk gemaakt van grenache aangevuld met cinsault en rolle. De druiven worden ’s nachts geplukt om de frisheid en het fruit in de wijn te behouden. Mooi zalmroze van kleur met aroma’s van perzik en bosaardbeien, droog maar toch zacht van smaak.

Rosé – l’Argentière €11,90 : hier hebben we te maken met een iets vollere rosé dit door een langer contact van de schillen met het sap. De druiven zijn grenache, cinsault, syrah en rolle. In de neus vinden we een zekere kruidigheid terug alsook pompelmoes en mango.

Rosé – La Londe Les Maures €16.50 : afzonderlijke appellatie in de Provence – dus eigenlijk de cru van de regio. Opnieuw grenache, cinsault, syrah en rolle maar afkomstig van de oudste en best gelegen wijngaard. Geuren van frambozen en donkerrijp rood fruit alsook bloemen. De topcuvée van het huis.

Wit – Hélène €11.90 : Verrassende witte wijn van de rolle (in Italië vermentino genaamd). Fris en vol van smaak met noties van peren, exotisch fruit en wat meloen. Uitstekend bij gegrilde visgerechten.

Wit – La Londe Les Maures Bergerie €16.50 : Stevige witte wijn van de rolle die een rijping ondergaat op nieuwe Franse eiken vaten. Krachtig van smaak, exotisch fruit en vanille springen uit het glas. Op z’n best bij een gastronomisch warm visgerecht of bij witte vleessoorten.

Rood – Pic Saint Martin €11.90 : Cuvée hoofdzakelijk gemaakt met syrah aangevuld met rolle en grenache. Aroma’s van cassis en aardbei met een vleugje kruidigheid. Lekker bij grillades, tapas en eventueel stoofschotels.

Rood – La Londe Les Maures La Fonderie €16.50 : Een druivencombinatie zoals we terugvinden in de zuidelijke Rhône : 60% syrah & 40% mourvèdre. Stevige wijn met een fluwelen afdronk. (Momenteel beschikbaar in 2019 en heeft baat met nog enkele jaartjes kelderrijping voor de geduldige mensen onder ons)

Rood – La Londe Les Maures Pater €23.80 : De parel van het huis. De druiven voor deze wijn syrah en mourvèdre zijn afkomstig van zeer oude wijngaarden uit een gebied waar vroeger de ‘Pères Chartreux de la Verne’ aanwezig waren, vandaar de naam. Voor mezelf het beste vergelijkbaar met een lekkere Châteauneuf-du-Pape. De 2016 is nu op z’n best.